Beröm förändrar mer än negativ kritik!

Många lever i tron att piskan är ett mer kraftfullt sätt att ändra människors beteenden än moroten. Det är precis tvärt om. Beröm skapar sug efter mer beröm – inte bekvämlighet och minskad ansträngning. Det räcker oftast med beröm, det finns självklart tillfällen där du behöver ge kritik men testa med beröm så får du se.

Du kommer att bli förvånad över hur effektivt det är och hur långt du kan komma och vilka resultat ni kan skapa genom att berömma istället för att kritisera. I varje situation där du känner ett behov (ja, för det handlar ofta om vad du känner) av att ge kritik tänk ett varv till och lyft upp det som är positivt i stället.

Tycker du det låter som ett ”låt gå”-ledarskap? Det handlar inte om att du ska bli en mysmamma eller myspappa på jobbet, att du skall abdikera och bara vara ”snäll”. Att ge beröm är det mest kraftfulla ledarskapsverktyg som finns och det mest missförstådda och tyvärr missbrukade. Beröm skall vara specifikt, förtjänat och i möjligaste mån individuellt. Det skall ges med gott uppsåt, vara ärligt och ärligt menat för att göra skillnad.

Det räcker inte med att säga ”Bra jobbat.” utan du behöver vara lite mer specifik än så. Säg hellre ”Du gjorde ett fantastiskt arbete med rapporten. Bra jobbat.” eller ”Du är fantastisk på att bidra med positiv energi till gruppen. Bra jobbat.”. Glöm inte bort att berömma dig själv också – högt framför spegeln.

Det finns alltid något positivt att säga. Som chefer och ledare bör vi ösa på med uppskattning för allt som våra medarbetare lyckas med. På så sätt lägger vi grunden för oanat stora framgångar!

Beröm även dina nära och kära. Alla behöver bekräftelse och beröm! Du behöver det. Jag behöver det! Beröm. Beröm mer!

2 tankar på “Beröm förändrar mer än negativ kritik!

  1. Jag har prövat både och, och kommit fram till att det är mycket lättare att berömma. Jag söker alltid det positiva i det mina ”underställda” gör och fokuserar på det. Men det ger en rest på ~10% frågor/beteenden som inte jag når fram till då, där bara negativ kritik når fram tyvärr.

    Gilla

    • Härligt att höra att det i 90% fungerar med beröm i ditt ledarskap. Just av den anledningen är jag övertygad om att på sikt får vi med oss resterande 10%. Feedback är viktigt för oss – oavsett om den är positiv eller mindre positiv. All feedback som ges med god avsikt att förändra/förbättra är för mig en gåva.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.