Har det hänt dig att du blivit missförstådd någon gång?

Har det hänt att du har framfört något och där budskapet inte gick fram? Spelar det någon roll för ditt ledarskap och för din verksamhet hur väl du kan föra fram dina budskap?

Det finns undersökningar som visar att vad du säger inte har så stor betydelse för hur mottagaren uppfattar ditt budskap? Det finns undersökningar som visar att själva orden har så lite som 7% betydelse av hela din kommunikation, ditt tonfall betyder mer, hela 38% och ditt kroppsspråk betyder ännu mer, hela 55% av din totala kommunikation är kopplat till ditt kroppsspråk.

Men kan det verkligen stämma att orden inte betyder mer än 7%?  Det finns ju lite olika bud om detta. Presenterar du ren fakta så är orden avgörande. Då du presenterar en idé, vill entusiasmera och skapa motivation är det  tonfall och kroppsspråk som är avgörande för hur vår kommunikation uppfattas, dvs hur mottagaren tar emot budskapet.

Vi vet också att skickliga kommunikatörer är kongruenta i sitt budskap, dvs att orden, tonfallet och kroppsspråket talar samma språk, att de hänger ihop. När vi är kongruenta med ord, röst och kropp blir vi kraftfulla i vår kommunikation. Budskapet går fram på det sätt som vi vill.

Vill du lära dig mer – boka in en kurs med mig Kommunikation – varför är det så viktigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.