Konfliktskola, del 4

Varför uppstÄr konflikter?

Att en konflikt uppstÄr kan bero pÄ en rad olika saker, men nÄgra exempel Àr att man har olika mÄl, vÀrderingar och intressen, feltolkningar av situationer eller otillfredstÀllda behov.  Att leva med konflikter, sÄvÀl inre som yttre, tar mycket energi och gör att man kÀnner sig tyngd och splittrad.

Det Àr alltsÄ viktigt att inte blunda för dem. IstÀllet ska man försöka ta reda pÄ orsaken och dess verkan, och dÀrefter försöka pÄverka och lösa konflikten. Det krÀvs mod och vilja att inte blunda för konflikter. Det finns dÀrför mÄnga anledningar till varför man vÀljer att inte vara medveten om en konflikt. SÄ hÀr formulerar man dem ofta för sig sjÀlv:

  • Det kommer nog inte att leda till nĂ„gon förbĂ€ttring!
  • Jag riskerar ju att rĂ„ka illa ut om jag lĂ€gger mig i!
  • Det Ă€r nog bĂ€st att lĂ„tsas som ingenting!
  • Klarar jag verkligen av att försöka Ă€ndra situationen?
  • Det Ă€r nog bara jag som tycker att det Ă€r dĂ„lig stĂ€mning!
  • NĂ„gon annan tar sĂ€kert tag i det!

Tidiga erfarenheter spelar ofta en stor roll för hur omgivningen uppfattas. Den stress som en konflikt innebÀr gör att individen tar till olika försvarsmekanismer. Det Àr dessa försvarsmekanismer som gör att det blir svÄrare att se verkligheten som den Àr. Det gör att verkligheten och tillvaron begrÀnsas och dessutom försvÄrar det möjligheterna att lösa konflikten.

Konflikter kan utvecklas vĂ€ldigt olika beroende pĂ„ hur de hanteras. Om man Ă€r rĂ€dd för att erkĂ€nna att det finns en konflikt försöker man leva efter en sĂ„ kallad “harmonisyn”. All kritik och alla försök till förĂ€ndring sopas under mattan, eftersom man förnekar sjĂ€lva konfliktens existens.

Om en konflikt istĂ€llet har erkĂ€nts och lösts sĂ„ kallad “konfliktsyn” leder det ofta till att de inblandade fĂ„r en ökad förstĂ„else för varandras tankar, kĂ€nslor och behov, men Ă€ven till ökad öppenhet, kreativitet och samförstĂ„nd. Konflikten kan pĂ„ detta sĂ€tt bidra till att en relation utvecklas.

Mer om konfliktlösning i morgon, del 5 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.