Konfliktskola, del 3

Utan kommunikation kan du inte lösa en konflikt.

Det sägs att det finns tre stora kommunikationsutmaningar:

– vi talar förbi varandra, talar på ett sätt så att vi inte förstår vad som sägs
– vi lyssnar inte på varandra, vi tänker på något annat, vi är inte uppmärksamma nog
– vi missförstår varandra, vi tolkar det som sägs på ett sätt som inte var tanken med budskapet

Vad kan man då göra?

Lyssna uppmärksamt och lägg märke till vad som sägs. Det kan tyckas uppenbart men det kan ända vara svårt att göra det. Att vara en god lyssnare innebär att du ägnar uppmärksamhet åt det som sägs, att du ber den du talar med att tala ut och vara exakt, att du ber den du talar med att hon eller han förtydligar det du inte förstår. Upprepa för den som talat vad du upplever att hon eller han har sagt. Att förstå är inte detsamma som att vara överens kan vara nog så viktigt att komma ihåg.

Tala så att du blir förstådd. Tala direkt med den du har konflikten med. Det handlar inte här om att du ska övertyga den andra om att du har rätt utan att ni skall säkerställa vad konflikten handlar om och hur var och en av er ser på den. Målet med kommunikationen är att ni skall komma till den punkten att ni kommer fram till att konflikten är gemensam och det bästa sättet att lösa den är att göra det tillsammans.

Tala om och för dig själv. Inte för den andre parten för det gör hon eller han bäst själv. Berätta återigen hur du känner istället för att lägga över någon form av skuld på den andre. Tala alltid i jag-form, ”Jag känner att….” snarare än att ”Du är si eller du tycker så….”.

Tala även med en tydlig avsikt. Ibland kan konflikten förvärras genom att du i affekt säger mer än du hade tänkt att säga. Håll dig till saken. Kommunicera det som är relevant för att lösa den gemensamma konflikten. Att lösa en konflikt är ett gemensamt ansvar för de inblandade. Kan ni inte kommunicera själva – ta med en utomstående part.

Mer om det i morgon, del 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.