Konfliktskola, del 2

IgĂ„r talade vi om kĂ€nslor…. och det fortsĂ€tter vi med idag. Du har ju nu inventerat dina kĂ€nslor, varför du kĂ€nner som du gör och hur du tror att din motpart kĂ€nner och varför.

Ge nu ett klart uttryck för dina kĂ€nslor och erkĂ€nn dem som helt ok att kĂ€nna. BerĂ€tta för motparten hur du kĂ€nner och varför. LĂ„t honom eller henne berĂ€tta detsamma för dig. Det Ă€r inte sĂ„rande att berĂ€tta nĂ„got man kĂ€nner sĂ„ lĂ€nge du hĂ„ller dig frĂ„n personangrepp – skilj pĂ„ person och prestation, det Ă€r oerhört viktigt! Oavsett om kĂ€nslorna Ă€r rationella eller ej behöver vi ta hĂ€nsyn till dem. NĂ€r ni nu berĂ€ttar om era kĂ€nslor, rĂ€dslor etc. och lyfter upp dem pĂ„ bordet kommer ni genast att kĂ€nna en sorts lĂ€ttnad. Det Ă€r alltid lĂ€ttare att finna en lösning nĂ€r man vet vad det Ă€r man behöver lösa.

Ge den andra parten möjlighet att uttrycka sina kÀnslor och erkÀnn dem som helt ok att kÀnna. Ett bra och ofta effektivt sÀtt att komma till rÀtta med mÀnniskors ilska, rÀdsla, frustration, besvikelse etc. Àr att hjÀlpa dem att berÀtta om sina kÀnslor. Vi mÀnniskor blir direkt psykiskt avspÀnda nÀr vi fÄr ge uttryck för vÄrt missnöje och dÄ Àr det viktigt att vi har nÄgon som lyssnar utan att döma. Genom att lyssna, utan att avbryta, kommer du att kÀnna att Àven dina spÀnningar minskas.

Reagera inte pĂ„ kĂ€nsloutbrott. LĂ€ttare sagt Ă€n gjort men ack sĂ„ viktigt. Det leder oftast bara till en stark kĂ€nslomĂ€ssig reaktion som kan vara direkt farlig för lösningen av konflikten för om reaktionen inte sker pĂ„ ett behĂ€rskat sĂ€tt kan den resultera i ett vĂ„ldsamt grĂ€l som fördjupar konflikten. Handen pĂ„ hjĂ€rtat – hur ofta har du reagerat behĂ€rskat pĂ„ en kĂ€nslomĂ€ssig reaktion? Det Ă€r svĂ„rt och krĂ€ver en hel del av dig. Om du erkĂ€nner svĂ„righeten i det och trĂ€nar dig sĂ„ kommer det gĂ„ lĂ€ttare. Ett tips Ă€r att ni redan frĂ„n början kommer överens om att ”oavsett vad som sĂ€gs sĂ„ Ă€r det bara tillĂ„tet för en i taget att ge uttryck för ilska eller vrede. Övriga skall bara lyssna.

mer i morgon, del 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.