RevirtÀnkandet!

MÀnniskan Àr ett flockdjur och har ett behov av ett eget revir, ett eget utrymme som hon sjÀlv har kontroll över. En grupp har ocksÄ sitt revir och behöver ha det för att fungera. Visst Àr det bra med en fungerande vi-kÀnsla men gruppen kan ocksÄ bli för stark och dÄ finns det risk för att det utvecklas ett destruktivt revirtÀnkande i gruppen.

RevirtĂ€nkande, som jag ser det, Àr en rĂ€dsla för att förlora kontroll, osĂ€kerhet inför nya metoder och nya förhĂ„llningssĂ€tt. RevirtĂ€nkande förhindrar utveckling, dödar effektivt och snabbt vĂ„r motivation och vi alla vet ju att medarbetarnas motivation och kompetens Ă€r en av företagets viktigaste tillgĂ„ngar. Alla satsningar som förstĂ€rker och utvecklar denna tillgĂ„ng Ă€r en lönsam investering. Allt som dödar denna tillgĂ„ng borde pĂ„ alla sĂ€tt och vis elimineras – det destruktiva revirtĂ€nkandet Ă€r ett av dem.

En vÀl fungerande grupp bestÄr av mÀnniskor som bÄde kan agera sjÀlvstÀndigt och i samspel med andra. Medlemmarna Àr öppna för egna och andras idéer, de kan kombinera olika sorters kunskap, bygga vidare pÄ varandras förslag, ge och ta emot bÄde beröm och kritik. De har ocksÄ skapat en samsyn kring uppdraget och tar ansvar för sig sjÀlv, uppdraget och kollegernas framgÄng. Samarbetsklimatet kÀnnetecknas av motivation dÀr olikheter tas till vara och det finns en tydlighet och respekt mellan medlemmarna. ArbetsglÀdje och effektivitet prioriteras högt.

LÀs mer: http://www2.proffice.se/artiklar/kronikor/elaine-breske-hirscher/2011/09/22/48253481/index.xml

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.