VĂ€rderingar!

VÀrderingar Àr vitt spridda och vÀl förankrade inom organisationen. De överlever förÀndrat  ledarskap, nya strategier och teknologiska genombrott. VÀrderingar kan sÀgas vara det klister som hÄller ihop organisationen nÀr verksamheten decentraliseras, diversifieras, utvecklas och utvidgas.

Av definitionen följer att vĂ€rderingar inte Ă€r nĂ„got som ”uppfinns” av ledningsgruppen – det Ă€r nĂ„got som finns i organisationen. VĂ€rderingarna Ă€r en funktion av historiken, starka ledare, kunder, konkurrenstryck och mycket annat. De ”sitter i vĂ€ggarna”.

Attityder och möjligtvis beteendemönster gÄr att Àndra pÄ relativt kort sikt. Att förÀndra vÀrderingar tar tid. En vedertagen sanning Àr att det tar minst fyra Är att förÀndra en företagskultur. För att dra parallellen till individer, sÄ har forskning visat att ytterst fÄ Àndrar nÄgon grundlÀggande vÀrdering efter 17 Ärs Älder.

VÀrderingar kan vara sÄvÀl positiva som negativa. FörÀndringsvilja, öppenhet, nyfikenhet, konservatism, inÄtvÀndhet och taskig kvinnosyn Àr alla exempel pÄ vÀrderingar som kan förekomma i organisationer. Ett arbete med vÀrderingar syftar i regel till att bevara och lyfta fram de positiva vÀrderingarna och göra dem till en etablerad del av företagskulturen, samtidigt som de oönskade vÀrderingarna arbetas bort.

2 tankar pĂ„ “VĂ€rderingar!

 1. VĂ€rderingar och frĂ„gor kring företagskultur (sjĂ€lvklart har (eller snarare kanske Ă€r) alla organisationer en kultur, men ofta anvĂ€nds begreppet företagskultur) Ă€r intressant, viktigt och i nĂ„gon mening kul att utforska. Skulle man kunna sĂ€ga att varje mĂ€nniska har vĂ€rderingar och nĂ€r mĂ„nga mĂ€nniskor kommer samman i en organisation skapas nĂ„got som kan kallas företagskultur (organisationskultur) av alla dessa personers vĂ€rderingar? (Är medveten om att detta inte Ă€r nĂ„gon vedertagen definition av vare sig vĂ€rderingar eller företagskultur, men ibland mĂ„ste man vĂ„ga sticka ut, stĂ€lla frĂ„gor). Även om mycket av vĂ€rderingarna/kulturen ”sitter i vĂ€ggarna” (skapas inte (helt) av ledningsgruppen, som Elaine skriver) sĂ„ vill jag nog Ă€ndĂ„, som du nog ocksĂ„ vill, peka pĂ„ ledarskapets betydelse.

  Vilken form av ledarskap, frĂ„gar kanske dĂ„ nĂ„gon. Kanske det ledarskap som ryms inom den postheroiska ”skolan” (Sveningsson & Alvesson, 2010, Ledarskap; http://pinterest.com/pin/199636195951913367/ ). Inom detta ledarskap sĂ€tts inte den ”stora” karismatiskta ledaren, med sitt transformativa ledarskap, i centrum.

  Samtidigt och hÀr kanske jag motsÀger mig sjÀlv, sÄ lyfts just (goda?) vÀrderingar fram inom transformativt (heroiskt?) ledarskap. Men som Alvessons & Sveningsson (2010:79-80) skriver Àr det svÄrt att urskilja transformativt ledarskap som moraliskt gott dÀrför kan det vara en poÀng att göra en Ätskillnad mellan autentiskt transformativt ledarskap (det goda ledarskapet) respektive pseudoautentiskt transformativt ledarskap (det dÄliga ledarskapet) (Bass & Steidlmeier, 1999). Se Àven eller ett kapitel i Peter Northouse bok Leadership som tar fram vÀrderingarnas betydelse inom autentiskt ledarskap.

  Gilla

  • Tack för din fördjupning i vĂ€rderingar och ledarskap. TĂ€nk vad underbart det blir nĂ€r vi alla ser oss som symboliska ledare och tar ansvar för sin kultur och sina vĂ€rderingar. Jag, liksom som du skriver alla andra, har vĂ€rderingar som jag lever efter – mina Ă€r Ă€rlighet, ödmjukhet och respekt.

   NĂ€r jag satte ord pĂ„ det jag kĂ€nde och betydelsen av orden sĂ„ blev de smĂ„ orden ett kraftfullt verktyg för mig i mitt beslutsfattande i alla situationer och ett ”rĂ€ttesnöre” för hur jag agerar mot mig sjĂ€lv och andra.

   Alla Ă€r vi ledare pĂ„ ett eller annat sĂ€tt. Det finns ju alltid en person du leder – dig sjĂ€lv!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.