Konfliktlösning!

Att en konflikt uppstÄr kan bero pÄ en rad olika saker, men nÄgra exempel Àr att man har olika mÄl, vÀrderingar och intressen, feltolkningar av situationer eller otillfredstÀllda behov.  Att leva med konflikter, sÄvÀl inre som yttre, tar mycket energi och gör att man kÀnner sig tyngd och splittrad.

Det Àr alltsÄ viktigt att inte blunda för dem. IstÀllet ska man försöka ta reda pÄ orsaken och dess verkan, och dÀrefter försöka pÄverka och lösa konflikten. Det krÀvs mod och vilja att inte blunda för konflikter. Det finns dÀrför mÄnga anledningar till varför man vÀljer att inte vara medveten om en konflikt. SÄ hÀr formulerar man dem ofta för sig sjÀlv:

 • Det kommer nog inte att leda till nĂ„gon förbĂ€ttring!
 • Jag riskerar ju att rĂ„ka illa ut om jag lĂ€gger mig i!
 • Det Ă€r nog bĂ€st att lĂ„tsas som ingenting!
 • Klarar jag verkligen av att försöka Ă€ndra situationen?
 • Det Ă€r nog bara jag som tycker att det Ă€r dĂ„lig stĂ€mning!
 • NĂ„gon annan tar sĂ€kert tag i det!

Tidiga erfarenheter spelar ofta en stor roll för hur omgivningen uppfattas. Den stress som en konflikt innebÀr gör att individen tar till olika försvarsmekanismer. Det Àr dessa försvarsmekanismer som gör att det blir svÄrare att se verkligheten som den Àr. Det gör att verkligheten och tillvaron begrÀnsas och dessutom försvÄrar det möjligheterna att lösa konflikten.

Konflikter kan utvecklas vĂ€ldigt olika beroende pĂ„ hur de hanteras. Om man Ă€r rĂ€dd för att erkĂ€nna att det finns en konflikt försöker man leva efter en sĂ„ kallad ”harmonisyn”. All kritik och alla försök till förĂ€ndring sopas under mattan, eftersom man förnekar sjĂ€lva konfliktens existens.

Om en konflikt istĂ€llet har erkĂ€nts och lösts sĂ„ kallad ”konfliktsyn” leder det ofta till att de inblandade fĂ„r en ökad förstĂ„else för varandras tankar, kĂ€nslor och behov, men Ă€ven till ökad öppenhet, kreativitet och samförstĂ„nd. Konflikten kan pĂ„ detta sĂ€tt bidra till att en relation eller grupp utvecklas.

Nedan följer en modell för hur jag arbetar med att lösa en konflikt pÄ bÀsta sÀtt. Modellen bestÄr av sju steg och den ser ut sÄhÀr:

 1. Att identifiera och definiera problemet: Formulera problemet sĂ„ att det inte uttrycker klander eller nedvĂ€rdering. Jag-budskap Ă€r alltid det mest verkningsfulla sĂ€ttet att formulera ett problem. Du ska med andra ord utgĂ„ ifrĂ„n hur de sjĂ€lv kĂ€nner och tĂ€nker. Be sedan motparten beskriva sin syn och sina kĂ€nslor inför problemet. Lyssna aktivt, dvs lĂ„t denne tala till punkt, försök att förstĂ„ motparten och stĂ€ll kontrollfrĂ„gor för att se till att du inte missförstĂ„tt nĂ„got. Motpartens formulering av problemet kan leda till att du ser allting i ett nytt ljus. Du fĂ„r dock inte ge för svagt uttryck för dina egna kĂ€nslor. Om du gör det kanske motparten inte Ă€r sĂ€rskilt motiverad att göra nĂ„got Ă„t problemet. Innan ni gĂ„r vidare till steg 2, bör ni vara sĂ€kra pĂ„ att bĂ„da parter accepterar definitionen av problemet. Förvissa dig att motparten har förstĂ„tt att ni ska söka efter en lösning som kan tillgodose bĂ„das behov – en lösning sĂ„dan att ingen kommer att förlora.
 2. Att komma med olika förslag till lösning: Det Ă€r ofta svĂ„rt att finna en bra lösning omedelbart. Be motparten om förslag först – du kommer ocksĂ„ att fĂ„ tillfĂ€lle att föreslĂ„ egna lösningar.
 3. AnvÀnd aktivt lyssnande och respektera motpartens idéer. Försök att fÄ fram ett antal tÀnkbara lösningar, innan ni vÀrderar eller diskuterar nÄgon speciell.
 4. Att vĂ€rdera de olika lösningarna: HĂ€r gĂ€ller det att tĂ€nka kritiskt och vara sĂ„ uppriktig som möjligt. Även hĂ€r Ă€r aktivt lyssnade viktigt.
 5. Att fatta ett beslut: En gemensam överenskommelse om en lösning Àr nödvÀndig. Ni bör formulera lösningen för att förvissa er om att ni bÄda Àr klara över vad ni ska besluta. Gör inte misstaget att försöka övertala eller utöva pÄtryckningar pÄ motparten om en viss lösnings fördelar. Om inte motparten kÀnner sig fri att vÀlja en lösning, som han/hon kan acceptera, finns det risk att inget hÀnder.
 6. Att genomföra lösningen: Omedelbart efter att ni kommit överens om en lösning, Ă€r det i regel nödvĂ€ndigt att diskutera hur den ska genomföras. Vem ska göra vad och nĂ€r?  Om motparten inte fullföljer sin del av överenskommelsen bör du konfrontera denne med jag-budskap. Undvik fallgropen att stĂ€ndigt pĂ„minna motparten om att göra vissa uppgifter – denne blir dĂ„ beroende av dina pĂ„minnelser istĂ€llet för att ta ansvar för sitt eget beteende.
 7. Att genomföra en uppföljande vĂ€rdering av beslutet: Ibland kommer ni att mĂ€rka att det finns svagheter i era lösningar. Ni bör bĂ„da ha klart för er att lösningar alltid kan revideras, men att ingen av er godtyckligt kan Ă€ndra ett beslut. Ni mĂ„ste gemensamt komma överens om alla förĂ€ndringar – precis som ni tillsammans kom fram till det ursprungliga beslutet.

Även om du vĂ€ljer att följa stegen ovan var vĂ€l medveten om att den bĂ€sta metoden för framgĂ„ngsrik problemlösning Ă€r aktivt lyssnande, klara och uppriktiga budskap, tillit, respekt för andras behov, öppenhet för ny fakta och uthĂ„llighet.

Med ”aktivt lyssnande” menas att man kontrollerar att man korrekt förstĂ„tt motpartens behov och synpunkter, genom egna omformuleringar, kontroll att motparten hĂ„ller med om att du korrekt formulerat dennes synpunkt, och att stĂ€lla kontrollfrĂ„gor för att sĂ€kert förstĂ„ vad motparten menar.

Ett tips nĂ€r du anvĂ€nder modellen i projektsammanhang Ă€r att du Ă€ven anvĂ€nder dig av  en sĂ„ kallad ”konfliktlösningstrappa”. MĂ„let med konfliktlösningstrappan Ă€r att projektteamet sjĂ€lva löser de problem eller konflikter som uppstĂ„r i projektet. I det fall projektteamet inte sjĂ€lva finner en lösning pĂ„ problemet eller konflikten involveras nĂ€sta nivĂ„ i konfliktlösningstrappan för att sĂ€kerstĂ€lla en snabb lösning av problemet eller konflikten.

Konfliktlösningsstrappa

Konfliktlösnings-
nivÄ
Konfliktlösande parter Antal tillÄtna dagar för att lösa konflikten
NivÄ 1 Berörda projektdeltagare 1-5 dagar
NivÄ 2 Platschefen i samarbete med berörda projektdeltagare 2-3 dagar
NivÄ 3 Platchefen i samarbete med projektledaren 2-3 dagar
NivÄ 4 Projektchefen o/e styrgruppen i samarbete med projektledaren 1-5 dagar
NivĂ„ 5 ”Dispute review board!”  

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.