Framgångsrika team!

Hur kommer det sig att vissa team fungerar och andra inte? Hur kommer det sig att vissa människor fungerar ihop och andra inte? Vem/vilka är det som skall förändra sitt sätt att relatera till varandra?

För mig är det självklart att alla inblandade parter alltid skall försöka anstränga sig för att komma överens med varandra. Så fungerar det tyvärr inte alltid ute i verkligheten – vi har generellt svårt att acceptera olikheter i stället för att värdera dem och ägnar en hel del tid till att försöka förändra oss själva och kanske än mer förändra andra.

Först – vad är ett team? Det finns många namn på detta kära barn: grupp, team, lag för att nämna några. Någon har sagt till mig att en grupp är ett begrepp för fler än två personer och att en grupp blir ett team först när alla i gruppen tar ansvar för uppgiften samt utvecklingen av gruppen och dess medlemmar. Jag håller med!

I ett väl fungerande team finns tillit, förtroende, olika kompetenser och erfarenheter samt olika typer av gruppbeteenden. Känslan av att alla behövs och att medlemmarnas olikheter används konstruktivt är påtagligt. Ett team är en grupp människor som relaterar till varandra genom samordning av och samverkan kring olika uppgifter.

För att lyckas relatera till sig själv och andra behöver man känna sig själv. En stor portion självinsikt är bra att ha med sig in i relationen till andra. Vi har alla styrkor och svagheter men det är viktigt att komma ihåg att vi alla är lika värdefulla.


2 tankar på “Framgångsrika team!

 1. Det underbara tycker jag är att det behövs olikheter i ett team för att det skall funka 😉
  Spännande är att jag själv som person kan lära mig så mycket av det. Lära mig av andra som har styrkor jag behöver styrka sjäv.
  Senast idag pratade vi om Belbin och hans test och de olika rollerna som kan finnas i en grupp enligt hans teori och det är ju oftast så att den som du irriterar dig mest på är också tillika den du behöver mest i ditt team för att det är den personen som har mest av det du själv inte har 😉 Kan det vara så?

  Jag tycker i vilket fall som helst att det är superspännande och utvecklande att arbeta med alla människor för att jag ser att jag kan lära så mycket av alla och min önskan och förhoppning är att andra även lär av mig.

  Kram fina Elaine

  Gilla

  • Belbin betonar att hans teori inte uttalar sig om individers egenskaper annat än när det rör arbete i grupp eller team med andra. Många känner säkert igen fenomenet att få en viss roll i ett team. Det kan handla om att vara drivande, kritisk, idéspruta, entusiastisk, detaljfokuserad, protokollförare, social, expert eller någon annan roll.

   Vilken roll en person får i ett team beror dels på hur stark personen är i den rollen, dels på de andra i teamet – vilka roller de helst tar och hur starka är de i dessa roller. Det som är sympatiskt med Belbins modell är att den lär oss att inte bara acceptera olikhet utan att värdesätta olikhet.

   Belbins forskning visar tydligt att alla nio rollerna behövs för att ett team ska bli framgångsrik. Det innebär att bli medveten om att beteenden hos andra som man har svårt att stå ut med är beteenden som faktiskt tillför något till teamet. Alla roller behövs för att teamet ska bli effektivt. Det innebär inte att alla team måste ha nio personer. Belbin pratar om egenskaper eller beteenden i rollen som tillför styrka till gruppen samt beteenden eller egenskaper som är tillåtna svagheter.

   Tillåtna svagheter är sidor av en teamrolls styrka som ofta irriterar andra. En kreativ person tillför med sin kreativitet men kan irritera med att hela tiden komma med nya idéer eller genom att idéerna ibland inte är så verklighetsförankrade. Nackdelarna får vi dock stå ut med om vi vill ha kreativiteten, det är tillåtna svagheter. Ibland kan dock svagheterna bli för starka så att rollen inte längre tillför till teamet utan hindrar den. Då måste vi som ledare agera.

   De flesta av oss har flera teamroller som man kan hantera väl, andra roller passar inte alls. Belbin menar att vi kan hantera två till fyra roller medan övriga roller ligger för långt från vår person för att vi ska känna oss bekväma i dem och när vi trots detta försöker spela den roll som inte passar oss finns risk för konflikter. Risk för konflikter finns även när vi blir för många med samma roll i ett team. Hur undviker vi då dessa konflikter? Ett tips är att inte bara acceptera våra olikheter utan att också värdesätta dem. Låt oss vara oss själva!

   Kram till dig fina Anna!

   PS. Du vet väl om att jag är ackrediterad handläggare Belbin Teamroller och kommer snart att vara licensierad också. Jag älskar teamroller och teamutveckling. DS.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.