KĂ€nner du till Vasaskeppet? Ledarskapet?

Hur kunde egentligen ett av Sveriges största fiaskon ske? Sveriges fiaskon iofs det finns tydliga kopplingar Ă€ven till Titanic… Skulle samma misstag kunna ske idag? MĂ„nga menar att dĂ„ligt ledarskap sĂ€nkte Vasaskeppet och att samma misstag begĂ„s Ă€n idag. LĂ€r dig tre saker du konkret kan förĂ€ndra för att undvika att sĂ€nka ditt projekt eller företag.

Byggandet av Vasaskeppet var ett projekt av stora mÄtt. Fyrahundra mÀn arbetade i tvÄ Är och förbrukade över tusen ekar. Idag har vi sÄ djupgÄende tekniska kunskaper att vi pÄ förhand kan rÀkna ut att ett skepp av Vasas proportioner skulle sjunka sÄ snart det blÄser mer Àn lÀtt bris. Men allt Àr inte teknik. DÀrför ska vi titta lite nÀrmare pÄ vilka misstag som gjordes i kommunikationen mellan de inblandade nÀr Vasaskeppet byggdes.

Gustav II Adolf har varit kung i ca 10 Ă„r. Flottan var i dĂ„lig kondition och Sverige var fullt upptaget med ett krig mot Polen och följde samtidigt utvecklingen av TrettioĂ„riga kriget nere i Tyskland. Kungens dĂ„varande och kommande intentioner krĂ€vde stark kontroll över Östersjön.

1625 bestĂ€llde kungen fyra fartyg, tvĂ„ större och tvĂ„ mindre. Vasa, ”Vasen”, skulle bli ett av de stora, meningen var att hon skulle bli det praktfullaste och kraftigaste skeppet som fanns. Namnet kommer ur symbolen för Vasa-Ă€tten, som Ă€r en sĂ€deskĂ€rve (=vase). Den polska regenten vid den hĂ€r tiden var Sigismund Vasa och det Ă€r onekligen lite kittlande att anta att Ă€ven det kan ha spelat in vid namnvalet.

SkeppsbyggmÀstare var hollÀndaren Henrik Hybertsson som var en mycket framgÄngsrik och erfaren skeppsbyggmÀstare. Förmodligen kÀnde han bÄde stolthet och ansvar nÀr kung Gustav II Adolf gav honom uppdraget att bygga regalskeppet Vasa, ett av sin tids mÀktigaste krigsskepp.

Den ursprungliga ritningen av Vasa rymde ett kanondĂ€ck. Gustav II Adolf krĂ€vde att personligen fĂ„ godkĂ€nna ritningarna av skeppet, trots att han befann sig sjĂ€lv i krig i Polen. Kungen beslutade sig för att Vasa skulle ha tvĂ„ kanondĂ€ck och gjorde om ritningarna och beordrade att skeppet skulle byggas enligt hans nya instruktioner. Även om han aldrig hade byggt fartyg förut sĂ„ var han ju trots allt kung.

NÀr ritningarna kom tillbaka till Hybertsson satte han igÄng med att bygga skeppet efter de Àndrade ritningarna. Hybertsson sÄg att det var stor skillnad pÄ de nya mÄtten och att skeppets proportioner var helt fel, men valde att inte sÀga nÄgot. Om kungen har beordrat nÄgot sÄ lyder man.

NÀr Vasa var fÀrdigbyggt testades fartyget av amiral Klas Fleming. 30 mÀn sprang fram och tillbaka över dÀck. NÀr skeppet höll pÄ att kantra avbröt amiralen testet. Vasa var redan försenat och kungen hade upprepade gÄnger pÄpekat att skeppet borde vara klart för lÀnge sedan. Inga nya tester genomfördes dÄ tid saknades.

1628 sjösÀtts Vasa och hon sjunker efter en kort fÀrd. Forskare har efter att Vasa bÀrgats faststÀllt att skeppet helt enkelt hade fel proportioner, det var ett skepp byggt för att bara klara ett kanondÀck, inte tvÄ.

Misstag som kan ha sÀnkt Vasa:

  • Kungen detaljstyrde över saker han inte hade en aning om
  • Ingen vĂ„gade ens tĂ€nka tanken att ifrĂ„gasĂ€tta kungens beslut
  • Vasa sjösattes för tidigt pĂ„ grund av kungens pĂ„pekanden om fĂ€rdigstĂ€llandetiden

TyvÀrr görs Àven idag samma misstag om och om igen, med olyckliga konsekvenser och ibland katastrofala följder. Om du vill undvika detta och istÀllet önskar skapa ett vinnande team och nÄ framgÄng i ditt projekt (eller för ditt företag) kommer hÀr tre konkreta saker du kan göra.

LÀmna över ansvaret du lÀmnat över och acceptera att du inte Àr bÀst pÄ allt!

VÄga lÀmna över ansvaret till dina medarbetare. Om du detaljstyr tar du ifrÄn dem deras ansvar. Den gÄngen nÄgot gÄr Ät skogen Àr det du som chef som tvingat igenom din lösning.

En vanlig kommentar frĂ„n medarbetare som blir detaljstyrda Ă€r ”Chefen har bestĂ€mt att det ska vara sĂ„, dĂ€rför gör vi oavsett vad vi tycker”. Medarbetaren har dĂ„ degraderat sig sjĂ€lv till att enbart genomföra en uppgift som nĂ„gon annan har prackat pĂ„ denne. TrĂ„kigt, oinspirerande och allt ansvar landar pĂ„ dig.

Om du istĂ€llet sĂ€tter upp tydliga riktlinjer, mĂ„l och handlingsfrihet inom vissa ramar, t ex. ”bygg skeppet pĂ„ tvĂ„ Ă„r, med tvĂ„ kanonrader och det ska vara sĂ„ snyggt sĂ„ att nĂ€r Sigismund Vasa ser vĂ„r Vasa veknar han av avundsjuka”.

Vad hÀnder dÄ?

Jo, helt plötsligt Ă€r det medarbetarnas ansvar att resultatet blir bra. De fĂ„r sjĂ€lva stĂ„ till svars om nĂ„got gĂ„r fel, men de fĂ„r ocksĂ„ ansvaret att nĂ„ framgĂ„ng – pĂ„ sitt sĂ€tt. Det viktiga Ă€r resultatet och att nĂ„ mĂ„let, inte att allt görs pĂ„ just ditt sĂ€tt.

Belöna dem som konstruktivt ifrÄgasÀtter!

Det handlar inte om att ifrÄgasÀtta för ifrÄgasÀttandets skull (vilket tyvÀrr förekommer alltför ofta) utan att infrÄgasÀtta pÄ ett konstruktivt sÀtt och komma med ett alternativt förslag. Vad hÀnder om kartan inte stÀmmer överens med verkligheten? Stirrar dina medarbetare blint pÄ kartan eller lyfter de blicken och agerar efter hur verkligheten ser ut?

Vad gör dina medarbetare om de upptĂ€cker att nĂ„got som du drivit igenom inte fungerar bra? Handen pĂ„ hjĂ€rtat nu och var Ă€rlig mot dig sjĂ€lv. FĂ„r du ofta samtal av typen ”Hej chefen. Jo, du vet den hĂ€r omorganisationen som du startade förra veckan, jag tror inte att det Ă€r bra, dĂ€rför att…”? Inte sĂ„ ofta, brukar svaret vara frĂ„n de flesta.

De allra flesta ledare Ă€r lite fega i sĂ„dana hĂ€r lĂ€gen och vĂ€ljer den lĂ€ttare vĂ€gen istĂ€llet. Det Ă€r enklare att inte ta sig tid att lyssna pĂ„ sina medarbetares Ă€rliga Ă„sikt. Det Ă€r ocksĂ„ lĂ€ttare för medarbetare att skvallra med sina kollegor om vad som Ă€r fel, Ă€n att ta tag i problemet och nĂ€mna det för den personen som faktiskt kan göra nĂ„got Ă„t saken – nĂ€mligen du!

Det Ă€r viktigt att du tillĂ„ter andra att ha synpunkter pĂ„ dina beslut och uppmuntrar till dem. NĂ€r tackade du senast en medarbetare offentligt för att han eller hon vĂ„gade ifrĂ„gasĂ€tta ditt förslag? Ta upp detta med dina medarbetare. ”Jag skulle vilja be er att om/nĂ€r ni mĂ€rker nĂ„got som Ă€r fel och kan förbĂ€ttras, kan ni berĂ€tta det för mig dĂ„? Det betyder mycket för mig och vĂ„r framgĂ„ng och vĂ„rt arbetsklimat att veta vad ni tycker.”

Prova, du kommer bli positivt överraskad av resultatet.

Var ödmjuk inför feedback och vĂ„ga ge BERÖM!

Det gÀller ocksÄ att du sjÀlv har en öppen attityd till den feedback som du fÄr. Du Àr mÀnniska precis som alla andra, sÄ det Àr ok att du gör misstag. Det hÀr Àr viktigt:

Om nÄgon pÄtalar en felbedömning du gjort ska du inte ta Ät dig personligen eller gÄ i försvarsstÀllning. PÄ sÄ sÀtt, visar du att du Àr ödmjuk och stark nog att ta emot feedback frÄn dina medarbetare. DÄ kÀnner dina medarbetare trygghet.

Varje gÄng nÄgon ifrÄgasÀtter nÄgot eller vÄgar sÀga vad de tycker ska du tÀnka hur engagerade medarbetare du har som vÄgar sÀga sin mening. Var tacksam för det. Det gör att ni Àr flera personer som har koll pÄ vad som hÀnder sÄ att inte skeppet sjunker framför nÀsan pÄ er.

MÄnga chefer och ledare Àr rÀdda för att slÀppa kontrollen för att de tror att medarbetare kommer utnyttja det mot dem. Det Àr obefogade rÀdslor som snarare skapar konflikter, eftersom chefen dÄ ser allt som ett maktspel för att behÄlla kontrollen.

Det betyder inte att du ska stĂ„ ut med rena personangrepp eller uppenbara samarbetssvĂ„righeter. Om nĂ„gon missbrukar ditt förtroende – sĂ€g ifrĂ„n direkt till denna person att det inte Ă€r ok. SĂ€g det till dem rakt, tydligt och personligen. LĂ€mna det sedan för stunden, det brukar oftast rĂ€cka.

NÀr du tar till dig detta och anstrÀnger dig för att vara ödmjuk kommer du upptÀcka att det sprider sig till dina medarbetare. Det bÀsta sÀttet att fÄ andra att vara ödmjuka Àr att sjÀlv vara det.

TillÀmpa dessa tips och du kommer upptÀcka att ni kommunicerar bÀttre och att medarbetarna tar ett större ansvar för att uppnÄ era mÄl. Framför allt, du kan kÀnna en sÀkerhet i att ingen Àr rÀdd för att dra i handbromsen nÀr det verkligen behövs. Det gör underverk för nattsömnen.

Till sist men inte minst BERÖM dina medarbetare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.